In ultima perioada de timp incidenta situatiilor in care diferite persoane cumpara autovehicule care se dovedesc a fi furate din tari precum Italia (un procent insemnat), Franta, Germania, Cehia au crescut intr-un ritm alarmant. Aceste autoturisme ajung de cele mai multe ori in custodia organelor de politie astfel ca proprietarul pagubit se intreaba ce e de facut in continuare.

Dorim sa aratam viitorului cumparator ce are de facut pentru a evita pe cat posibil sa achizitioneze astfel de autoturisme furate. In acelasi timp dorim sa constientizam cat mai multe persoane ca momentul cumpararii unui autoturism nu inseamna numai un drive-test si semnarea unui act, ci solicita si minime investigatii privind provenienta si situatia juridica a masinii.

Ce trebuie avut in vedere pentru a evita astfel de situatii?

Daca doriti sa cumparati o masina, in primul rand verificati online seria de sasiu!!!

Verifica auto pe StolenCars24.eu

In momentul in care autoturismul este oferit la vanzare cu o singura cheie de contact, acest lucru ar trebui sa va ridice serioase semne de intrebare. In zilele noastre cele mai multe masini au cel putin 2 pana la 4 chei de contact. Nu dati crezare acelora care spun ca au pierdut restul de chei sau ca le au pe acasa si vi le vor da la o data ulterioara cumpararii.

In cele mai multe situatii de acest gen este vorba despre fraude la asigurari, care functioneaza dupa urmatorul mecanism – de exemplu o persoana „X” cumpara o masina in leasing in Italia, primind o singura cheie de contact, masina fiind asigurata tip CASCO impotriva furtului. Acesta plateste cateva rate lunare, dupa care se intelege cu un o alta persoana „Y” sa fraudeze firma de asigurari, predand autoturismul, ceva acte (posibil false) si cheia de contact (singura de altfel, restul aflandu-se la firma de leasing) lui „Y” care pleaca cu masina spre Romania pentru a o vinde sub nivelul pietei, gasind repede amatori de un „chilipir”.

Dupa depunerea plangerii de furt de catre societatea de leasing, autoturismul este implementat de politia italiana in baza de date INTERPOL care are conexiune cu bazele de date ale politiei romane/bulgare si R.A.R-ului astfel ca persoana ce a cumparat autoturismul de la „Y” fie in momentul cand este oprita in trafic de politie pentru un control de rutina, fie se prezinta de buna voie la R.A.R. in vederea efectuarii demersurilor pentru inmatriculare, dar in ambele situatii masina va figura ca furata din Italia si urmarita international fiind ridicata si indisponibilizata de organele de politie (prin indisponibilizare a se intelege ca masina va fi introdusa de cele mai multe ori in incinta unitatilor de politie, sigilata si va ramane acolo luni bune, pana la clarificarea situatiei juridice), cumparatorul ramanand cu o paguba insemnata.

Intotdeauna, inainte de a achita contravaloarea unui autoturism propuneti-i vanzatorului sa mergeti la o reprezentanta R.A.R. pentru obtinerea certificatului de autenticitate. Costa in jur de 100 lei si aveti certitudinea ca, pana in acel moment autoturismul nu figureaza ca fiind furat. R.A.R.-ul are baza de date foarte performanta si actualizata permanent, astfel ca se reduc in mod semnificativ sansele de a deveni o victima a traficantilor de auto si de a vi se ridica masina.

In cazul in care vanzatorul refuza sa „faca” R.A.R-ul masinii va sugeram sa cautati si alte oferte sau sa insistati existand varianta ca nici acesta sa nu stie exact posibilitatile de expertiza ale inginerilor R.A.R. (lucru de care totusi ne indoim daca vorbim de persoane care traiesc de pe urma comertului cu autovehicule).

Verificarea unui autoturism se face, atat de politie cat si de R.A.R, dupa criteriul seriei de sasiu sau „VIN” – Vehicle Identification Number – poansonata pe caroserie, care este formata din 17 caractere , atat cifre cat si litere – ex. WBA1234567768DEG5 pentru BMW, WAU1234567890FRG7 pentru AUDI. Fiecare producator auto isi amplaseaza aceasta serie in diferite locuri de pe sasiu iar in momentul cumpararii este indicat sa verificati daca seria de sasiu aflata pe caroseria masinii corespunde cu cea trecuta in actele de provenienta (e posibil sa aveti surprize).

Prezentarea metodelor de mai sus nu exclude binenteles si furturile clasice cand o masina este furata de pe strada pur si simplu, fie prin actiune mecanica asupra sistemelor de asigurare a portierelor si contactului, fie cu ajutorul aparaturii de tip „laptop” pe care sunt instalate diferite programe care anihileaza sistemele de securitate ale autoturismului vizat a fi furat de catre hotii de masini.

Speram ca, prin aceste randuri am reusit sa tragem un semnal de alarma si ca am reusit sa va constientizam asupra modalitatilor prin care puteti sa va protejati de hotii si traficantii de autoturisme.

 

Link-uri rapide:

Manager, Marc Vornicu

             
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Automatic Google Translate

Romanian     English French German Hungarian Italian Spanish

Newsletter


Aboneaza-te la Newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu tot ceea ce inseamna inmatriculari in Bulgaria (promotii, stiri, noutati legislative).
Nume:
E-mail:

Stiri si Noutati

Gata! Faci puscarie...

[caption id="attachment_2258" align="alignleft" width="150"] carte falsa bulgaria- cu ...

Taxa Auto 2015,...

Toate masinile vor plati timbrul de mediu chiar ...

Verifica-ti asigurarea de...

De anul acesta iti poti verifica singur valabilitatea ...

Asigurari Bulgaria la...

Asigurari RCA de 400 euro/an in Bulgaria? Da, ...

Bulgarii schimba codul...

Fabrica de zvonuri din Romania a mai produs ...

Link-uri utile

  • Powered by Dorutz.
  • Anunturi cu oferte de vanzare masini second hand, informatii, noutati, inmatriculari ieftine.
  • Mobile.de - oferta masini second hand - Germania!
  • Verificare online auto furate Europa.
Magazin piese auto ieftine