Acte necesare pentru inmatriculare:

 • cartea de identitate a proprietarului
 • cartea de identitate si talonul de circulatie a autovehiculului in original. Nu se accepta in Bulgaria, dar nici in Romania inmatriculare definitiva cu actele in copie, chiar si legalizate, ale acestor acte.
 • dovada proprietatii (contracte de vanzare cumparare, facturi, etc), de la proprietarul trecut in talonul masinii pana la cel care solicita serviciile noastre (in cazul in care nu este una si aceeasi persoana).

Nota: ultimele numere cu care a fost inmatriculata (numerele normale, de tranzit din tara de origine sau provizorii / rosii din Romania), impreuna cu talonul provizoriu se predau la inmatricularea in Bulgaria. Daca le-ati pierdut, necesita o procedura speciala.

Atentie! Daca cumparati masina deja adusa in Romania uitati-va pe acte si vedeti daca sunt stampile ale politiei rutiere (cand se elibereaza un numar rosu se pune data, numarul de inmatriculare si stampila politei rutiere) cereti si talonul si numerele aferente, chiar daca sunt expirate.  

Acte pe care le primiti dupa inmatriculare:

 • carte identitate a masinii in original (datele masinii sunt trecute in limbile bulgara, engleza si franceza)
 • talonul masinii in original (datele masinii sunt trecute in limbile bulgara, engleza si franceza)
 • dovada ITP-ului initial (RAR-ul bulgaresc) al masinii
 • talon asigurare + carte verde valabila pe teritoriul UE (la cerere si Non UE)
 • contract de vanzare – cumparare datat si procura pe termen nelimitat daca forma de inmatriculare este fara inscriere la fisc, completat in limba romana. Atentie la cei care va spun ca nu va trebuie procura daca aveti numele trecut in talon! Sunteti trecut in talon ca sofer, iar soferul nu reprezinta masina, ci proprietarul sau mandatarul acesteia.
 • contract de comodat si delegatie (procura) inclusiv cu drept de vanzare exclusiva la inmatricularea pe firma cu inscrierea la fisc – completate in limba romana. In acest caz masina ramane in contabilitatea firmei pana la vanzarea acesteia de catre dvs.
 • act de vanzare cumparare si procura semnate la notariat pentru auto inscrise pe persoana fizica bulgara

Durata si proceduri pentru inmatricularea pe firma

Procedura de inscriere efectiva de la sediul politiei bulgare dureaza intre 4 si 8 ore. Daca avem actele din timp in aceeasi zi puteti pleca cu masina inmatriculata. Cea mai lunga perioada se regaseste in procedura de inscriere a unei masini importate din afara UE, pentru care este necesara efectuarea vamii, a omologarii UE cu transportul acesteia si la Sofia. Inainte de eliminarea taxei ecologice in Romania, procesul inmatricularii in Bulgaria dura intre 1-2 saptamani)

La cererea dvs, poate aparea in acte numele dvs ca utilizator (nu va recomandam!).

Atentie! Multi din ofertantii de pe piata ofera serviciul de inmatriculare „direct pe numele tau” omitand ca de fapt masina este inscrisa pe numele unui bulgar sau pe numele unei firme bulgaresti, iar dvs de fapt apareti doar ca utilizator, lucru care nu va avantajeaza cu nimic. Din contra!

Prima etapa – pregatirea inmatricularii:

 • Prin email primim actele scanate sau fotografiate, actele masinii, se verifica se completeaza contractele pentru semnat si se dau la tradus.
 • Se face o programare telefonica sau prin formularul de comanda de pe site.
 • In functie de domiciliul clientului se semneaza contractele in Bucuresti, ziua la biroul firmei sau seara la domiciliul nostru in preziua demararii procedurilor. Pentru ceilalti clienti actele se semneaza direct la Ruse in ziua inmatricularii.
 • In Bulgaria se completeaza asigurarea, se platesc taxa ecologica (175 euro) si taxele de inmatriculare la banca, se fac eventualele declaratii notariale, se face traducerea actelor si se depun la biroul denumit „BMV” pentru introducerea masinii in sitem si obtinerea unui numar de ordine pentru RAR-ul bulgaresc. Astfel se obtine o fisa de inmatriculare cu un cod de bare aferent masinii dvs de la acest ghiseu care este arondat politiei rutiere bulgare.
 • Din din diverse motive, independente de noi, nu se poate termina inmatricularea in aceeasi zi, optional se poate lasa masina in Bulgaria in grija noastra pana cand se termina tot procesul inmatricularii cu parcare privata gratuita, sau in parcare cu paza contra cost (1 Euro/zi).

In ziua inmatricularii:

 • in ziua respectiva rolul dvs este doar de observator si de sofer, tinand masina in rand
 • daca masina dvs nu necesita platforma veti fi asteptat la iesirea din vama romano – bulgara de catre unul din angajatii nostri la ora 6,30
 • daca masina are numere rosii unul din angajatii nostri va va astepta in Giurgiu la ora 5,00-6,00 pentru a va transporta cu platforma peste granita
 • se intra in randul format in prealabil in fata KAT (Politia Rutiera), iar intrarea in curtea politiei, pentru RAR-ul bulgaresc se face in ordinea in care au fost introduse actele in sistem
 • se intra in curtea KAT in ordinea stabilita anterior in functie de data/ora la care a fost introdusa masina in sistem
 • se face RAR-ul bulgaresc numit generic de catre bulgari KANAL, respectiv identificarea seriilor caroseriei si motorului si se realizeaza prima inspectie tehnica, valabila 1 an pentru toate autovehiculele si doar 6 luni pentru utilitare mai vechi de 10 ani (obligatoriu geamurile trebuie sa fie intacte)
 • cu numarul primit de la KANAL se obtine un bon de ordine pentru ghiseul de primiri acte al politiei
 • la ghiseul de primiri acte se preda dosarul ce cuprinde printre altele actele originale si ultimele numere de inmatriculare
 • se primesc in schimb numerele bulgaresti impreuna cu un bon pentru atelierul de montat numere
 • la acest atelier, aflat in sediul politiei se monteaza numerele bulgaresti si se aplica un sigiliu pe numerele din spate. ATENTIE! Acest sigiliu daca este rupt, masina se considera a nu mai fi inmatriculata si necesita o noua inmatriculare. Dupa inmatriculare e bine ca numerele sa fie prinse de catre dvs intr-ul mod „safe” (eventual cu nituri suplimentare) pentru a descuraja hotii de numere bulgaresti. Exista o moda a „inmatricularilor” la foc automat (o zi) in cadrul caruia clientul isi lasa masina samsarilor si acestia pun numere furate de pe alta masina si „fabrica acte”, inclusiv asigurarea, pe care le plastifica. Multi au avut noroc si si-au dat seama singuri ce tzeapa au luat cand au vrut sa-si prelungeasca „asigurarea”. Am dat si noi peste cativa „norocosi”!
 • cu bonul semnat si stampilat de la atelierul de montat numere se merge la ghiseul de eliberari acte de unde se ridica talonul si cartea de identitate a masinii
 • se elibereaza cartea verde de catre asigurator, conform cu polita de asigurare incheiata anterior.
 • se incheie procesul de inmatriculare si … DRUM BUN!

In  perioada concediilor si a sarbatorilor este foarte aglomerat si procedura inmatricularii poate dura 2-3 zile, masinile intrand la RAR-ul bulgaresc in ordinea efectuarii actelor. In astfel de perioade pentru a micsora timpul de asteptare in Bulgaria, este bine ca actele in original sa ne parvina cu cateva zile inainte, iar noi sa initializam deja procedura de inmatriculare prin introducerea masinii (cu actele) in sistem. Astfel putem (99% din cazuri) termina inmatricularea in ziua in care veniti cu masina. In situatia in care au personal redus in ziua respectiva, sau exista un caz special care incetineste procesul la KANAL, cel tarziu a doua zi vi se elibereaza actele. De asemenea exista si situatii in care foarte multe masini au efectuat KANALUL in ziua precedenta (zilele precedente), iar numerele de ordine pentru ghiseul de acte se epuizeaza pana apucam noi sa trecem de KANAL.

Daca nu aveti incredere in noi sau in Fan Courier (Atentie! La trimiterea actelor e bine preventiv sa platiti o polita de asigurare ce este 1% din valoarea declarata; ex: masina valoreaza 1000 euro, platiti 10 euro, iar in cazul in care plicul este pierdut sunteti despagubit cu 1000 euro; din Bucuresti ducem plicurile personal in Bulgaria, deci nu trebuiesc asigurate) puteti face doua drumuri in Bulgaria, la depunerea actelor si cand veniti la inmatriculare. In acest caz (daca actele originale raman la dvs) va trebui sa mergeti la banca si la celelalte ghisee impreuna cu angajatul nostru si sa platiti toate taxele (410 euro). Daca actele in original raman la noi (ca garantie) pana la inmatriculare platiti toata inmatricularea in ziua respectiva.

 

Important!

KANALUL („RAR”-ul BG) nu este similar celui din RO, dar un minim de cerinte trebuie indeplinit:

 • geamuri intacte;
 • faruri, stopuri, lampi semnalizare in buna stare si functionale
 • masina trebuie sa fie decolantata de orice abtipild, inclusiv cele cu indicativ de tara (se considera reclama si se platesc taxe suplimentare primariei)
 • este interzisa folia pe luneta, parbriz si geamuri laterale fata; se poate monta ulterior in Romania doar autorizat RAR
 • este indicata prezenta trusei medicale, a stingatorului si a triunghiurilor reflectorizante

Daca inmatricularea se face pe persoana fizica bulgara, dupa inmatriculare se merge la notariat pentru autentificarea semnaturii.

Nota: Daca motorul nu este cel inscris in acte trebuie o dovada de provenienta a acestuia, chiar si printr-un contract scris de mana.

In loc de concluzii: inmatricularea se poate face intr-o singura zi la Ruse doar in termenii descrisi mai sus.

Daca seria caroseriei nu exista, sau este ilizibila, sau actele sunt suspectate ca fiind neconforme, se intra intr-o comise care se reuneste miercurea, iar inmatricularea finala se face in cca 2 saptamani.

NOTA: inscriem si masini care au fost inmatriculate in Romania, dar doar daca sunteti in posesia cartii de identitate, a talonului de circulatie si a numerelor (chiar daca nu aveti adeverinta fiscala sau daca nu figurati in talon!). In cazul in care nu aveti decat cartea masinii pentru ca masina a fost radiata din circulatie, sunati sa vedem ce solutii gasim impreuna.

Cazuri particulare:

 • Masinile cu volan pe dreapta au acelasi regim de inmatriculare ca si celelalte. Sunt totusi firme de asigurare din Bulgaria ce percep cu 15-20% mai mult la polita de asigurare bulgareasca.
 • Daca doriti sa decontati pe firma cheltuielile aferente intretinerii masinii avem o procedura personalizata.
 • Daca autoturismul nu are numere si/sau asigurarea obligatorie valabile, sau are numere provizorii romanesti, deplasarea obligatorie a acestuia la sediul KAT (Politia Rutiera bulgara) din Ruse, pentru inmatriculare, respectiv citirea seriilor de identificare ale sasiului si motorului si efectuarea inspectiei tehnice, comporta o discutie separata pentru transport (vezi ofertele din directorul Transport Platforma)

Cititi aici despre Servicii post inmatriculare

 

 

Link-uri rapide:

Manager, Marc Vornicu

             
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin

Automatic Google Translate

Romanian     English French German Hungarian Italian Spanish

Newsletter


Aboneaza-te la Newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu tot ceea ce inseamna inmatriculari in Bulgaria (promotii, stiri, noutati legislative).
Nume:
E-mail:

Stiri si Noutati

Gata! Faci puscarie...

[caption id="attachment_2258" align="alignleft" width="150"] carte falsa bulgaria- cu ...

Taxa Auto 2015,...

Toate masinile vor plati timbrul de mediu chiar ...

Verifica-ti asigurarea de...

De anul acesta iti poti verifica singur valabilitatea ...

Asigurari Bulgaria la...

Asigurari RCA de 400 euro/an in Bulgaria? Da, ...

Bulgarii schimba codul...

Fabrica de zvonuri din Romania a mai produs ...

Link-uri utile

 • Powered by Dorutz.
 • Anunturi cu oferte de vanzare masini second hand, informatii, noutati, inmatriculari ieftine.
 • Mobile.de - oferta masini second hand - Germania!
 • Verificare online auto furate Europa.
Magazin piese auto ieftine